Een korte introductie tot nudging

Een korte introductie tot 'nudging'

De kans is groot dat je al eens van de term 'nudging' hebt gehoord. Maar wist je ook dat het deel uitmaakt van een groter concept dat de Nudge-theorie wordt genoemd? In deze blog leer je meer over Nudge-theorie, nudges en de toepassingen van nudging.

Oorsprong van het nudge-concept

Laten we eerst eens kijken naar de oorsprong van het nudge-concept. Gedragseconoom Richard Thaler en jurist Cass Sunstein kunnen worden gecrediteerd voor de popularisering van het concept van nudging en de Nudge-theorie. In hun boek 'Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness' uit 2008 lieten ze de wereld kennismaken met nudging en hoe het allemaal draait om hoe we keuzes maken en hoe we betere keuzes kunnen maken. Het boek werd door The Economist uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2008 en beïnvloedde Britse en Amerikaanse politici. Tegenwoordig zijn er zelfs nudge-eenheden over de hele wereld die de nudge-theorie gebruiken om de besluitvorming te verbeteren.

Nudge-theorie

Oorspronkelijk werd de nudge-theorie toegepast in de Amerikaanse 'gedragseconomie', maar wordt nu internationaal toegepast om verandering in mensen, groepen of zelfs jezelf mogelijk te maken en aan te moedigen. De Nudge-theorie stelt positieve bekrachtiging en indirecte suggesties voor als manieren om het gedrag en de besluitvorming van mensen te beïnvloeden en positieve, nuttige beslissingen voor individuen en de samenleving aan te moedigen. Dit maakt de theorie relevant op veel gebieden. In de loop der jaren zijn nudgingprincipes en -technieken steeds belangrijker geworden in professionele gebieden zoals communicatie, marketing & sales.

Nudges

Kern van de Nudge-theorie zijn 'nudges', die natuurlijk ook voortkomen uit de gedragseconomie en -wetenschappen. Nudges kunnen worden omschreven als manieren of methoden om het gedrag en de besluitvorming van mensen op een voorspelbare manier te beïnvloeden. Belangrijk om te benadrukken is dat nudges proberen het gedrag van mensen te veranderen zonder keuzes te verbieden of economische prikkels te veranderen. In feite geven nudges individuen de keuze wat ze willen doen, terwijl ze hen helpen betere beslissingen te nemen om het gewenste resultaat te bereiken.

Nudges in de bedrijfswereld

Nudging vond zijn weg in het bedrijfsleven in 2017, toen Richard Thaler de Nobelprijs voor economie ontving. Dit leidde tot een aanzienlijke boost van het toepassen van Nudge Theory in de bedrijfswereld en het wordt nu internationaal gebruikt voor het managen van mensen, sales en financiën. In de beginjaren heeft nudging zijn effectiviteit bewezen in het openbare beleid, en nu is het enorme potentieel ervan erkend op het gebied van sales en marketing, waar het mensen naar het gewenste resultaat kan trekken, bijvoorbeeld het succesvol afronden van een nieuw trainingsprogramma of het adopteren van een nieuwe tool of processen.

Aan de slag met nudging

Het maakt niet uit wie je bent, iedereen kan de kracht van nudging gebruiken om mensen te helpen hun denken en beslissingen te verbeteren. Het komt allemaal neer op het begrijpen van het gedrag van mensen en wat hen drijft om bepaalde beslissingen te nemen.

Wil je meer te weten komen over hoe je nudging kan toepassen in jouw KMO om sales prestaties te verbeteren? Download onze ebook of neem contact met ons op.

Image