5 tips om je sales team te motiveren

5 tips om je sales team te motiveren 

Het leiden van een sales team dat 100% gemotiveerd is en altijd targets haalt, klinkt als de hemel op aarde voor sales managers. Het is echter geen praktische realiteit, aangezien veel sales teams zeer onverschillig en onproductief zijn.

Onderzoek door Bain & Company heeft aangetoond dat het productiviteitsniveau van gedemotiveerde en niet-betrokken werknemers maar liefst 25 tot 50 procent onder dat van hun collega's ligt. Streven naar een gemotiveerd sales team zou daarom een van de hoogste prioriteiten moeten zijn van elke sales manager. Niet alleen om betere resultaten te behalen, maar ook voor het welzijn van hun team.

Het ontwikkelen van een gemotiveerd en betrokken sales team is iets dat elke sales manager kan doen. Ze moeten alleen de juiste methoden kennen én toepassen om dit te doen voor impact op lange termijn. Gemotiveerde sales teams doen hun werk liever en presteren beter, dus geven wij je graag onze top 5 tips voor het stimuleren van motivatie en betere sales prestaties.

1. Wees dankbaar en beloon gedrag, niet alleen resultaten

Wacht niet tot er iets groots gebeurt om waardering voor je team te tonen, maar vier ook de kleine successen, zoals het tijdig opvolgen van een lead of het invoeren van gedetailleerde informatie in het CRM na een dag vol meetings. Beloon gedrag en niet alleen resultaten.

Als sales verantwoordelijken hard werken en beter worden in wat ze doen, of op welke manier dan ook hebben bijgedragen aan het succes van het bedrijf, laat hen dan weten dat hun inspanningen zeer gewaardeerd worden, losstaand van resultaten. Waardering voor deze kleine dingen zal de motivatie voor alledaagse taken stimuleren en betrokkenheid behouden.

Wil je het effect van waardering verdubbelen? Maak het openbaar. Toon erkenning in een meeting of deel je waardering via interne communicatie zodat iedereen erover kan praten en elkaar kan feliciteren. Zelfs de kleinste prestaties erkennen met schriftelijke of mondelinge lof zal het moreel van sales teams stimuleren.

2. Introduceer gamificatie

Wil je de hoogst mogelijke boost voor team moreel hebben? Geef teamgerichte gamificatie een kans. Hier is de druk om te winnen verdeeld over meerdere individuen, die elkaar aanmoedigen om hun best te doen, zodat hun team aan het einde bovenaan kan komen. Aan de andere kant kan individueel gerichte gamificatie wat lastiger zijn. Zorg voor een eerlijke strijd, anders hebben sales verantwoordelijken het gevoel dat ze niet kunnen winnen en werkt het gebruik van gamificatie demotiverend. Introduceer gamificatie in sales en je zult versteld staan van wat er bereikt kan worden. Zorg ervoor dat je deze gouden regels volgt om gamificatie met succes te implementeren: 

  • Hou wedstrijden kort en gericht 
  • Streef ernaar om één gedrag per wedstrijd te motiveren
  • Maak resultaten openbaar kenbaar
  • Betrek leidinggevenden
  • Wees creatief, gebruik niet elke keer hetzelfde 'recept'.

3. Stel duidelijke doelen

Dit is misschien een voor de hand liggende tip, maar het is zo belangrijk. Het missen van duidelijke doelen kan stressvol zijn voor sales teams, omdat ze niet weten of onzeker zijn over waar ze naartoe werken en wanneer ze succesvol zullen zijn. Het stellen en creëren van doelen die duidelijk, uitdagend en toch haalbaar zijn, zal helpen om een positieve mindset te stimuleren.

Bovendien doe je er goed aan een gezonde mix van korte- en langetermijndoelen te stellen. Zo stimuleer je maximale betrokkenheid. Door samen te werken met individuele sales verantwoordelijken om doelen te stellen, kunnen ze ontdekken wat het beste voor hen werkt en wordt het eenvoudiger om ze te motiveren en te betrekken.

4. Wees een goede en persoonlijke coach

Coaching is een vrij groot element van succesvolle sales teams. Een sales manager heeft de taak om de coach zijn team te zijn, maar vervult deze rol vaak niet goed. Vaker wel dan niet, beginnen sales managers pas met het coachen van verantwoordelijken als ze merken dat er iets negatiefs is gebeurd, zoals het verliezen van een deal of het maken van een kostbare fout. Dit leidt ertoe dat verkopers coaching associëren met falen en bestaat de kans dat dit een neerwaartse motivatiespiraal creëert.

Wat beter is, is om regelmatig even in te checken en mensen te vragen hoe ze zich voelen en hen te vertellen wat je denkt. Betrokkenheid bij coaching tonen zal het moreel een boost geven, omdat sales verantwoordelijken weten dat ze iemand hebben om waar ze terecht kunnen voor coaching en ondersteuning.

Een goede coach is zich er ook van bewust dat mensen verschillende persoonlijkheden hebben en dat niet iedereen op dezelfde manier aangestuurd wil worden. Sales managers doen er dus goed aan een gepersonaliseerde coachingstijl te ontwikkelen voor elke sales verantwoordelijke om zo effectief mogelijk te zijn.

5. Vertrouwen opbouwen en behouden

Je kan niet gemotiveerd zijn zonder vertrouwen te hebben. Een gebrek aan vertrouwen tussen een sales manager en het sales team maakt het bijna onmogelijk voor het team om gemotiveerd en betrokken te zijn bij hun dagelijkse taken.

Sales managers moeten duidelijk maken dat ze het beste met het team voor hebben en openstaan voor eerlijke en transparante gesprekken over hun uitdagingen en doelen. Wat nog belangrijker is, is het behouden van het vertrouwen dat is opgebouwd door te focussen op een ondersteunende mentaliteit.

Probeer problemen op te lossen zodra ze zich voordoen en creëer een comfortabele sales omgeving voor verantwoordelijken door ze te helpen groeien en verbeteren.

Je sales team motiveren met salesnudge

Het motiveren van je sales team lijkt in eerste instantie een zware taak, omdat je misschien niet zeker weet waar je moet beginnen of hoe je aan de slag moet gaan met een aantal van de hierboven genoemde tips. Wat helpt is om over de nodige tools te beschikken om het gedrag aan te sturen dat zal leiden tot verhoogde motivatie en betrokkenheid.

Je kunt natuurlijk voor een van de vele gamificatie-oplossingen kiezen in combinatie met een aparte tool voor coaching en persoonlijk prestaties erkennen om motivatie en prestaties te verbeteren. Maar zou het niet makkelijker zijn als dat allemaal in één oplossing zou kunnen?

Salesnudge stelt je in staat om gamificatie in je sales te introduceren en als persoonlijke coach op te treden. Bovendien kan je geautomatiseerde nudges instellen om de motivatie en prestaties van je sales team verder te vergroten.

Wil je meer weten hoe salesnudge je helpt het gedrag aan te sturen dat leidt tot betere sales prestaties? Onze experts helpen je graag verder. Vraag je demo aan of neem contact met ons op voor meer informatie.