Hoe geraak je uit een sales dip?

Ruben Verkoopprestaties

Hoe geraak je uit een sales dip? 

Van tijd tot tijd kan je te maken krijgen met een ongelukkige samenloop van omstandigheden of gewoon pech, waardoor je een aantal deals op rij niet kan sluiten. De druk begint te stijgen en gevoelens van ontmoediging en, in het ergste geval, depressie beginnen zich in je hoofd te ontwikkelen.

Wanneer dit voor een langere periode aanhoudt en prestaties achterblijven, bevind je je in een sales dip. Het is zonder twijfel een van de ergste nachtmerries van sales teams, omdat de gebrekkige prestaties en negatieve mentaliteit van een individu besmettelijk kunnen zijn voor de rest van het team. Voor je het weet zit het hele sales team in een dip.

Het is erg belangrijk om te proberen positiviteit te zoeken tijdens deze periode en manieren te vinden om ermee om te gaan en ze uiteindelijk te overwinnen. Als goede sales verantwoordelijke herken je de dip tijdig en weet je dat je er liever vroeg dan laat uit moet zien te komen. Zelfs de beste sales verantwoordelijken komen van tijd tot tijd in een dip terecht, maar het is de manier waarop ze er doorheen komen die hen onderscheidt van de rest.

Zit je momenteel in een dip, of wil je je er op voorbereiden als je er mee geconfronteerd wordt? Blijf dan zeker verder lezen. In deze blog delen we onze lijst met tips om snel door een dip heen te komen en je weer kan presteren als anders.

Onze tips om uit een sales dip te komen

Geef niet op

Als sales verantwoordelijke in een dip heb je de neiging om te stoppen met de dingen die sales opleveren, omdat je het nut er niet meer van inziet. Door dit te doen verklein je echter je kansen om deals te sluiten en kan je dus niet uit je dip komen. Wacht niet tot de dip voorbij is, maar blijf prospects benaderen en doe voort met alle andere activiteiten die tot verkoop leiden.

Geef niet op, probeer je mindset te veranderen en blijf positief. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je in een sales dip bevinden niet gelijk staat aan falen. Wanneer je je mentaliteit verandert in een positievere, geraak je voor je het weet uit de dip.

Verander je aanpak niet

Blijf doorwerken zoals je gewend was voordat je in een dip belandde. Als je al eerder succesvol bent geweest met je aanpak, dan weet je precies wat je moet doen om dat succes terug te krijgen.

Verander je sales aanpak niet op basis van het advies van andere mensen, want dat kan je een manier van verkopen opleveren die niet voor jou werkt. Neem even de tijd om te achterhalen waar je de mist in bent gegaan.

Vergelijk wat je deed vlak voor de dip met de momenten dat je succesvol was. Is er iets dat je nu doet dat anders is en ervoor zorgt dat je prestaties achteruit gaan? Vaker wel dan niet ben je je onbewust bewust van de oorzaak van de dip. Analyseer dus je proces van begin tot eind en ontdek hoe je het beter kan doen, maar toch op een manier die bij jou past. 

Doorbreek je gewoontes

In eerste instantie klinkt deze tip misschien tegenstrijdig met de vorige, maar dat is het niet.

Je kan dezelfde sales methodes blijven gebruiken als voor de dip, maar je kan overwegen om enkele van je andere dagelijkse gewoonten te doorbreken, zoals het ontbijt overslaan of naar een podcast luisteren in plaats van je favoriete muziek op weg naar het werk.

Het gaat erom je lichaam signalen te geven dat dingen aan het veranderen zijn en de negatieve gevoelens die met de dip gepaard gaan, te verminderen. Het doorbreken van één patroon draagt vaak bij aan het doorbreken van andere patronen, waaronder die van slechte sales prestaties.

Blijf gefocust

De juiste mentaliteit is de sleutel om uit een sales dip te komen, zoals we in onze eerste tip benadrukken. Als je mindset niet goed is, zal het uiterst moeilijk zijn om uit de dip te komen. Doe wat nodig is om positief en gefocust te blijven. Misschien kun je motiverende podcasts proberen, patronen doorbreken (zie vorige tip) of andere dingen die je kunnen opbeuren om je te concentreren.

Begin met een schone lei

Het is misschien een goed idee om gewoon op de 'reset'-knop te drukken als je een sales dip hebt bereikt. Wat we daarmee bedoelen, is dat het oké is om je sales metrics opnieuw in te stellen en de week of maand opnieuw te beginnen.

Dit geeft je een frisse start en vermindert de stress om uit de dip te komen, wat leidt tot een hogere motivatie. Nu de druk is weggenomen, bevind je je in een uitstekende positie om vooruit te gaan en terug te keren naar topprestaties.

Kort samengevat

Het is misschien een goed idee om gewoon op de 'reset'-knop te drukken als je een sales dip hebt bereikt. Wat we daarmee bedoelen, is dat het oké is om je sales metrics opnieuw in te stellen en de week of maand opnieuw te beginnen.

Dit geeft je een frisse start en vermindert de stress om uit de dip te komen, wat leidt tot een hogere motivatie. Nu de druk is weggenomen, bevind je je in een uitstekende positie om vooruit te gaan en terug te keren naar topprestaties.