5 acties om je sales team optimaal te ondersteunen

5 acties om je sales team optimaal te ondersteunen

Wat heeft een sales team nodig? Hoe versterk je als sales team manager je mensen het best? We ontfutselden  bij ons sales experten netwerk de beste vijf tips die je direct resultaat opleveren. Doe er je voordeel mee! 

Gepersonaliseerde one-on-one coaching

Je team bestaat uit verschillende types. “Eén typisch sales profiel” is een foute assumptie. Trap niet in de val om iedereen op dezelfde manier te coachen. Ga liever een-op-een in gesprek en luister oprecht naar zijn of haar interesses en bouw daarop verder. Je zal merken dat je coaching binnen no-time veel effectiever zal zijn. 

Geef het voorbeeld als leider 

Doelen stellen voor je business developers, maar niet voor jezelf? Hameren op het CRM invullen, maar zelf achterlopen met je administratie? Het lijkt zo logisch, maar we zien het nog te vaak mislopen. Jouw CRM moet up-to-date zijn. Deals perfect op tijd opgevolgd. (En laat Salesnudge je helpen als het “ja, maar het is zo druk” excuus nu in je hoofd oppopte.)

Rollenspel erop los 

Een rollenspel is voor een sales profiel de beste leerschool. Waarom? Omdat je in een veilige omgeving op je bek mag gaan. Daar leert je sales team het meeste uit omdat ze op het moment zelf, de juiste feedback krijgen. Ook voor een sollicitatie trouwens een goede tip. 

Voorzie hoogwaardige content 

Je SDR’s moeten hoogwaardige content hebben om hun job goed te kunnen doen. Een sales gesprek voeren en opvolgen heeft de juiste content nodig. Coach je mensen ook in het doorgeven van de juiste informatie aan de juiste persoon: welk type lead is gebaat met welke inhoud en vorm van informatie?

Durf KPI’s scherpstellen 

Sales is en blijft een numbers game. Een funnel heeft de vorm van een trechter met een reden: er moet veel in, om goede resultaten te boeken. Coach dus niet op buikgevoel, maar zorg dat cijfers de gezamenlijke basis zijn om verbeteracties op te baseren. Zo haal je ook het gevoel van een “persoonlijke aanval” uit het gesprek. De cijfers zijn een objectieve basis om van te vertrekken. Dan ga je samen kijken wat er mis ging en waarom.  

Image