Al eens aan de hygiene van je CRM gedacht?

Al eens aan de hygiëne van je CRM gedacht?

Good CRM data = happy sales. Je CRM hygiëne, het proper invullen zeg maar, is essentieel voor een gezonde salesorganisatie. Salesnudge helpt je bij het up-to-date houden van je KPI’s. Welke dat zijn, bepaal je uiteraard zelf. Niet zeker hoe je een goede CRM hygiëne kan onderhouden? Hieronder vind je onze top tien vragen die je kan meenemen in je eigen salesstrategie.

1. Welke fasen heb je in je salesproces?

Hoeveel stappen heb je tot een verkoop? Heb je een demo? Onderhandelingsfase? Elke fase die je benoemt, moet je in het oog houden en dan ook bijsturen als dat nodig is.

Image

2. Worden alle deals in de eerste fase toegevoegd in het CRM?

Vanaf wanneer sla je iets op in het CRM? De volledige leadlijst, pas vanaf dat er gebeld is of pas vanaf dat je de juiste persoon aan de lijn hebt gehad? Bij Salesnudge zweren we bij de laatste optie.

3. Wanneer wordt een opportuniteit (of lead) een deal?

Is de offerte voor jou al een deal of is dat pas vanaf een getekende bestelbon? Heel belangrijk om een uniforme definitie te hebben in je organisatie zodat heel het team dezelfde werkwijze kan hanteren.

4. Welke deal moet wanneer een follow-up hebben?

Wat is een goeie follow-up en op welk moment? Zo kan je ook sturen op de opvolging van je funnel. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing is belangrijk. Oh ja, best ervoor zorgen dat elke deal op ieder moment een follow-up actie heeft. Dan heb je altijd een beeld van de laatste status voor iedere deal.

5. Zijn alle contactpersonen bij je leads ingevuld?

Verwacht je alle contactpersonen, voor als er iemand vertrekt bijvoorbeeld, of is eentje voldoende? Als je er maar een hebt, steek je dan extra tijd in een tweede vinden of is eentje voldoende? Hier ook weer belangrijk om een uniforme aanpak binnen je organisatie te hebben.

6. Welke gegevens moeten er zeker in staan als je een bedrijf of persoon toevoegt?

Denk aan naam, maar ook jobtitel, e-mailadres, telefoonnummer kunnen gegevens zijn die je bijhoudt. Maak een duidelijk overzicht van welke gegevens je zeker nodig hebt en het gemakkelijker maken om deals te kunnen sluiten. Dan is het aan het team om die gegevens consistent toe te voegen - iets waar Salesnudge je mee kan helpen trouwens. 

7. Staat de close date aan de deal gekoppeld na het eerste gesprek?

Hoe realistisch is het om na een eerste gesprek al een close date te plakken? Het is onzeker, maar tegelijk ook best belangrijk voor je toekomstige pipeline. Niet zeker hoe je een close date bepaald na een eerste gesprek? Neem de gemiddelde doorlooptijd van een deal doorheen je hele sales funnel. 

8. Staan er nog deals, afspraken of taken ... in de pipeline die voorbij zijn?

Keep it clean! Alles wat gedateerd is, moet eruit. Enkel zo hou je je CRM hygiëne op punt en heb je een eerlijk overzicht van je sales pipeline.

9. Heeft elke afgesloten afspraak een verslag?

Oh zo belangrijk, maar tegelijk ook té vaak vergeten. “Ik onthou dat wel” of “ik doe dat later” klinkt je waarschijnlijk wel bekend in de oren, om het dan helemaal te vergeten. Een meeting zonder verslag laat heel wat waardevolle informatie verloren gaan.

10. Hoelang mag een deal in een bepaalde fase staan?

Bepaal voor elke fase in je sales funnel hoe lang een deal hierin mag staan. Het geeft een duidelijk kader mee aan je team om prioriteiten te bepalen en deals die ‘vastzitten’ aan te pakken.

Tot slot. Wil je predictable revenue? Zorg dan dat je CRM hygiëne op punt staat, want dat is de basis voor goede en inzichtvolle sales metrics!

Image