De 3 belangrijkste sollicitatievragen om een salesprofiel aan te werven

De drie belangrijkste sollicitatievragen om een salesprofiel te hiren

Het juiste salesprofiel aanwerven, maakt letterlijk een wereld van verschil. Maar hoe zorg je dat er een perfect match is? In deze blog onthullen we de drie belangrijkste vragen die je aan de sollicitant in kwestie moet stellen.

Beginnen doe je zoals altijd bij het begin: natuurlijk stel je de “normale” sollicitatievragen aan je kandidaten. Eentje dat we extra willen benadrukken, en wat meteen ook onze eerste must-have tip is:

1. Hoe zou je reageren in situatie x en neem ons mee in je denkproces?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk niet zo belangrijk, waar je echt naar op zoekt bent is het achterhalen van het denkproces van de persoon tegenover je. Gaat de sollicitant direct hulp vragen bijvoorbeeld of eerst iets zelf proberen en pas dan hulp vragen? Je krijgt onmiddellijk heel wat persoonlijke en karakteristieke informatie over je sollicitant.

Kies natuurlijk een relevante sales situatie gerelateerd aan jouw bedrijf. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn: hoe zou je reageren als een ontevreden klant je belt omdat de levering te laat is en neem ons mee in je denkproces. Wat een goed denkproces is, hangt natuurlijk af van het DNA van jouw organisatie en wat jij verwacht van iemand in je salesteam.

Image

2. Zou je jezelf omschrijven als hunter of farmer? Hoeveel % van elk zit in jouw ideale job?

Hunting en farming zijn twee verschillende sales strategieën. In het merendeel van de bedrijven heb je beide nodig, maar ligt het accent anders. Een salesprofiel dat liever gaat hunten, is niet gelukkig in een farm omgeving en omgekeerd.

Laat je sollicitanten daarom eerst hun ideale combinatie omschrijven, alvorens jij uitlegt hoe het er in jouw bedrijf aan toe gaat. En als je dat nog niet weet, zeg dat dan ook eerlijk. Dan is dat een van de toekomstige taken om uit te zoeken en dan weet je sollicitant wat te verwachten.

3. Rollenspel!

Onze absolute top tip voor een sollicitatie: speel een sales rollenspel. Gaat de sollicitant doorvragen of meteen in de “overtuig”-modus? Leggen de vragen die gesteld worden de pijn bloot? Hier haal je enorm veel informatie uit over de senioriteit/maturiteit van je sollicitant.

Op het einde van het rollenspel geef je feedback en kan je meteen aanvoelen hoe die persoon daarmee omgaat en dus hoe coachable iemand is. Als je verschillende sollicitatierondes hebt, doe dan in alle rondes een rollenspel. Zo merk je meteen of de feedback van de voorgaande ronde(s) wordt meegenomen in de volgende. Absoluut goud waard als je het ons vraagt!

Image